Summer Training Course – Terepgyakorlat építész hallgatók számára Magyarországon

A tematikusan felépített terepgyakorlat több témakörből épült fel. Különböző területi bontásban ismertettük az építészet és városfejlesztés, tervezés főbb elemeit, így több helyszínt kerestünk fel. Minden hetet egy-egy előadássorozat nyitott, ahol a Műhely tagjai megfelelő elméleti alapokat nyújtottak az érkező kollégáknak.

Az itt tartózkodásuk során a főbb programpontok a következők voltak:

  • Budapest városfejlődésének bemutatása. Tematikus séták kerültek lebonyolításra, kiállításokat látogattunk, amely során megismerkedtek a város arculatának sokszínűségével, a felmerülő lehetőségekkel és kialakult problémákkal (pl. leromlott, vagy barnamezős területek rehabilitációja).
  • A Budapesti Agglomeráció megismerése, az elmúlt húsz év városi terjeszkedésének folyamatának bemutatása. Megnéztük, hogy miben különbözik és miben hasonló a magyarországi szuburbanizáció a nyugat-európai, valamint fejlődő országok városi terjeszkedésétől. Több települést, így pl. Budaörsöt, Törökbálintot, Telkit, Szentendrét, Vácot, Veresegyházát és Gödöllőt is megtekintettük, tematikus sétákkal.
  • Fontos programpont volt néhány szocialista iparváros és nehézipari térség bemutatása. Ellátogattunk Miskolcra, Kazincbarcikára, Rudabányára, többnapos kirándulás keretében.
  • A kultúra és a városok kapcsolata, különös tekintettel Pécs (mint EKF 2010) példáján. A pécsi látogatás során megismerkedtünk a történelmi gyökerekkel és az EKF során épült beruházásokkal, azok építészeti jegyeivel és jelentőségével, ahol helyi építész kolléga, valamint a főépítész volt a segítségünkre.

A Hallgatók a terepgyakorlat során csoport és egyéni feladatot is készítettek. A projektötleteik egy-egy általuk kiválasztott helyszín átalakításával voltak kapcsolatban, amelyeket prezentáció és poszter formájában is elkészítettek. A poszterek várhatóan ebből az Egyetemen és a FUGA kiállítótermében is megtekinthetőek lesznek.

S hogy melyek a személyes benyomásaink az elmúlt egy hónapról? Egy különleges, az európai „káros” hatásoktól mentes, s minden újdonságra nyitott csoporttal találkoztunk, akik számára egy teljesen új világot sikerült megmutatnunk. Több európai nagyvárost is felkerestek, s büszkén mondhatjuk, hogy szívük mindvégig Budapesthez húzott és elmondásaik alapján sikeresen köröztük le Párizst, Rómát, Milánót, Bécset vagy Velencét is! Köszönjük Nekik a számunkra is élményekkel teli egy hónapot, s a szavak helyett az alábbi képek beszéljenek inkább! smiley

Az ELTE Városkutató Műhely résztvevői: Dr. habil Izsák Éva, Váradi Zsuzsanna PhD, Halász Levente, Berki Márton, Baji Péter, Vajas Ákos és Bányász Péter (Nemzeti Közszolgálati Egyetem).